Een dagje naar familie of pretpark, een weekend met de kids naar een vakantiepark, of een weekje weg met vrienden. Wat je plannen ook zijn, dit is hét moment om je banden te checken.
De banden van je auto zijn het enige contact tussen voertuig en wegdek. Daardoor bepalen ze voor een belangrijk deel hoe de auto zich gedraagt. Bovendien lopen autobanden vanzelf langzaam leeg, wat negatieve gevolgen heeft voor remweg, brandstofverbruik en rijcomfort. Vergelijk het met een fiets. Wanneer de banden zacht zijn fiets je minder prettig, moet je harder trappen en kost het jou meer energie. Toch rijdt 60% van de Nederlanders rond met te zachte banden. Check dus voor vertrek of de spanning in orde is.
Luister naar de radiocommercial; bandencheck.
Met de juiste band en bandenspanning rij je veiliger, zorg je voor het klimaat en kan je geld besparen.
Rijd veiliger, zuiniger en schoner met de juiste banden en spanning
Goede autobanden en de juiste bandenspanning zorgen ervoor dat je auto makkelijker over de weg rolt. Daardoor heb je minder brandstof nodig voor een ritje en stoot je minder CO2 uit. Zo zijn bepaalde autobanden beter voor het klimaat dan andere en maak jij minder kosten! Als iedereen in Nederland met gewone banden hun banden vervangt voor de meest zuinige banden, kunnen we 400 miljoen kilo CO2 per jaar minder uitstoten.
Op alle nieuwe banden zit een Europees bandenlabel. Met de labels kun je gemakkelijk banden vergelijken, zodat je kunt kiezen welke banden beter zijn voor je portemonnee en het klimaat. Op het bandenlabel vind je 3 gegevens:
- de score voor brandstofverbruik staat links op het label
- de score voor de remafstand bij een noodstop met nat weer staat rechts op het label
- de score voor geluid staat onderaan
Bekijk onderstaande video om te weten waarom de 3 gegevens belangrijk zijn.
Zoals wasmachines en koelkasten een energielabel hebben, is er ook een label voor je autobanden.
Het bandenlabel vertelt welke invloed de band heeft op de veiligheid, brandstofverbruik en geluidsproductie van jouw auto. Dit maakt het vergelijken van de prestaties van autobanden makkelijker. Banden zijn het enige contact met het wegdek en bepalen voor een belangrijk gedeelte de prestaties van de auto, waaronder het weggedrag. Zo presteren verschillende banden anders onder slechte weersomstandigheden en hebben ze effect op de grip op nat wegdek en de remweg. Daarnaast hebben banden ook invloed op het brandstofverbruik. Banden met een betere labelwaarde zijn zuiniger, wat goed is voor je portemonnee en het klimaat. En wist je dat je met stillere banden geluidsoverlast tot wel 75% kan verminderen? Met de beste banden rij je veiliger, zuiniger en stiller. Dus vraag je autodealer of bandenspecialist naar het bandenlabel en kies de beste banden voor jouw auto.
Kies voor winterbanden als het kouder wordt
Ook in ons land zijn winterbanden verstandiger als de temperaturen onder de 7 °C zakken. Zo ben je altijd goed voorbereid op alle, vaak onverwachte, winterse omstandigheden. Laat bij de bandenwissel gelijk de bandenspanning controleren. Een goede bandenspanning is beter voor de veiligheid en het klimaat. Meer over bandenspanning en veiligheid in de winter? Bekijk de tips op kiesdebesteband.nl.
Animatie winterbanden: Niets is zo veranderlijk als het weer in Nederland. Maar wat voor weer het ook is, je banden bepalen altijd voor een groot deel de prestaties van je auto. Nu het kouder wordt sta je voor de keus; wel of geen winter- of all season banden. Als de temperaturen onder de 7 graden zakken is het verstandig om te kiezen voor winterbanden. All season banden kunnen een alternatief zijn voor auto’s waarmee weinig wordt gereden en waarmee je onder winterse omstandigheden niet persé de weg op hoeft. Bij winters weer presteren winterbanden toch het beste. Rubber wordt bij lagere temperaturen namelijk harder. Door een andere samenstelling en profilering van de band hebben winterbanden bij lagere temperaturen aanzienlijk meer grip en een kortere remweg dan zomerbanden. Dat rijdt een stuk veiliger en ook zuiniger en stiller. Rij je in de winter toch door op zomerbanden? Rij dan bij voorkeur niet bij winterse omstandigheden en zeker niet bij sneeuw. Een slippertje is dan zo gemaakt. Ga je in de winter met de auto naar het buitenland, bijvoorbeeld op wintersport, weet dan dat in veel landen alleen met banden mag worden gereden die zijn voorzien van een ‘sneeuwvloksymbool’. Alle winterbanden en de meeste all season banden hebben dat. Kies dus ook voor de beste band want dan rij je veiliger, zuiniger en stiller en ben je lekker op weg.
Doe voor vertrek de bandencheck of tenminste elke twee maanden
Autobanden moet je goed verzorgen. Maar hoe vaak moet je de bandenspanning meten? Check je bandenspanning elke twee maanden. Pomp er lucht bij als het nodig is. Zet een herinnering op de kalender, in je agenda of je telefoon.
Elke 2 maanden je autobanden oppompen: een kleine moeite waardoor je veiliger én zuiniger rijdt. Omdat je banden langzaam leeglopen, moet je er regelmatig wat lucht bij doen. Als je dat trouw doet, bespaar je zo'n 60 euro per jaar: dat is een tientje per keer! Lees de tips en bepaal wat de juiste spanning voor je banden is.
Zo’n 6 van de 10 autobezitters rijden met te zachte banden, vaak zonder het te weten. Zonde, want op harde banden rijd je veiliger, goedkoper én milieuvriendelijker. Alle autobanden lopen langzaam leeg, ook als de auto stilstaat of je weinig kilometers maakt. De adviesspanning vind je in het instructieboekje. Belangrijk om te weten: heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, dan moet je daar 0,3 bar bij optellen. Daarom luidt het advies: maak van banden oppompen vaste prik én pomp je banden hard genoeg op. Dat scheelt brandstof en CO2-uitstoot én je hebt meer grip op de weg.
Hoe meet je de juiste bandenspanning?
Je kunt het beste de bandenspanning checken wanneer de banden nog koud zijn. Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning. Door het volgende stappenplan te volgen kun je de bandenspanning berekenen en meten.
Zoek in het instructieboekje van de auto, op de sticker in de deurstijl aan de bestuurderskant of het tankklepje de adviesspanning voor jouw type banden op.
Check je bandenmaat op de zijkant van je band. Je kunt je bandenspanning ook opzoeken via de website watismijnbandenspanning.nl.
Vergelijk de maat van de band met die in de tabel over bandenspanning.
Maar hoe pomp je je banden op? Bekijk voordat je de banden gaat oppompen de instructievideo.
Vind de juiste bandenspanning
Animatie bandenspanning: Banden zijn een belangrijk onderdeel van je auto en bepalen voor een groot deel de rijprestaties van je auto. Maar liefst 60% van de automobilisten rijdt met te zachte banden. Met een te lage bandenspanning verbruik je meer brandstof en slijten je banden sneller. De extra kosten hiervan kunnen oplopen tot wel 100,- per jaar. Bovendien zorgt te lage bandenspanning voor minder grip op de weg, een langere remweg, heb je een grotere kans op een klapband, stoot je auto meer schadelijke stoffen uit en maken je banden meer geluid. Geen enkele band is 100% luchtdicht, ook nieuwe niet. Het is daarom erg belangrijk om minstens elke 2 maanden je bandenspanning te controleren en lucht bij te pompen. Je vindt de juiste bandenspanning in het instructieboekje, op een sticker op de deurstijl, de binnenkant van het tankklepje of op watismijnbandenspanning.nl. Kies de adviesspanning voor de maat van de banden onder je auto. Check de spanning bij voorkeur als je banden nog niet opgewarmd zijn. Heb je meer dan 5 kilometer of 15 minuten gereden tel dan 0,3 bar bij de adviesspanning op om voor de opgewarmde banden te corrigeren. Geef je banden dus elke twee maanden lucht, want dan rij je veiliger, zuiniger en schoner en ben je lekker op weg.
Nieuwe banden nodig?
Vraag bij de autodealer of bandenspecialist naar het bandenlabel en kies de beste band voor je auto. Dan rij je veiliger, zuiniger, schoner en stiller. Op kiesdebesteband.nl staat meer informatie over de kwaliteit van autobanden en handige tips.